ERASMUS+ PROJEMİZ (Çekya /Prag Staj Hareketliliğimiz)

ERASMUS+ PROJEMİZ (Çekya /Prag Staj Hareketliliğimiz)

PROJE KODU: KA102-087517 

PROJE ADI   :SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETLERİ

 Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği

STAJ HAREKETLİLİĞİ

18.12.2022 444

25 Ekim- 14 Kasım: ÇEKYA / PRAG 

CeneCura Senior Centrum Kolomovka s.r.o (Yaşlı Bakım Evi)

Stajımızın ilk günü...Genel tanıtım ve bilgilendirme...

- Çekya'da Yaşlı bakım evleri (Huzurevi) Özel sektör tarafından işletiliyor. Devletin yaşlılara verdiği sosyal yardımın %80'i ni alan kurum bunun karşılığında standart bakım ve hizmet sağlıyor.

- Bazı aileler (veya yaşlıların kendisi) ekstra para ödeyerek kalınacak oda, yemek ve bakım gibi konularda daha iyi şartlar sağlayabiliyorlar.

- Huzurevlerinde sürekli kalanlar olduğu gibi kısa süreliğine (birkaç gün, hafta, ay) kalanlar da var. En fazla 2 ay kısa süreli kalma imkanı var. Sürekli kalanlar ile kısa süre için kalanların katları birbirinden ayrı. (Burada da ekstra imkanı var)

Yaşlılar için iki odadan oluşan bağımsız bölümler var. her odada ödenilen ücrete göre bir ya da iki kişi kalıyor. (Uyumlu olmalarına dikkat ediliyor)

- Sürekli kalanlar için katlarda özel yerler ayrılmış. Buralarda kendilerine ait özel eşyaları ile özel köşe oluşturabiliyorlar. (Yaşadıkları ev ya da evin bir bölümü gibi)

-Tüm odalardan veya katlardan bahçeye çıkış var. İstediklerinde yürüyebilenler kendileri çıkıyorlar eğer isterlerse çalışanlardan yardım isteyebiliyorlar.

- Her birimde bir hemşire (sesterna-kızkardeş) bir sorumlu (yetkili) ve yaşlılara bakım yapan yardımcı sağlık personelleri var. Ayrıca temizlik vb. işler için çalışanlar var.

-Öğrencilerimiz İlk günden itibaren kuruma ve işleyişe uyum sağladılar. Kendilerini hem çalışanlara hem de Yaşlılara sevdirdiler.

- Yaşlıların öz bakımlarına yardımcı oldular, yemeklerini ikram ettiler (kendisi yiyemeyenlere yedirdiler), ilaçlarını takip ettiler, yataklarını ve odalarını düzenlediler, sohbetler ettiler (translate), yürüyüşler yaptılar... 

-Kısacası; Okulumuzda aldıkları teorik eğitimleri Çakya /Prag'ta Yaşlı bakım evinde Erasmus+ Staj Programında uygulamalı olarak gerçekleştirdiler.

-11. Sınıf Öğrencileri olmalarına rağmen göstermiş oldukları başarılı performans, okulumuzdaki teorik ve uygulamalı eğitimin niteliğini ve kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Bu konuda geçmişten bugüne kadar emek veren tüm yönetici ve öğretmenlerimize teşekkür ve şükranlarımızı sunarız.

meb_iys_dosyalar/35/04/962978/fotograf_galerisi_3377075.html