ERASMUS+ PROJEMİZ (İspanya /Malaga Staj Hareketliliğimiz)

ERASMUS+ PROJEMİZ (İspanya /Malaga Staj Hareketliliğimiz)

PROJE KODU: KA102-087517 

PROJE ADI   :SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETLERİ

 Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği

STAJ HAREKETLİLİĞİ

23 Kasım- 14 Aralık İspanya Cordoba / Malaga

Centro Residencial Elite (Yaşlı Bakım Evi)

18.12.2022 803

 İSPANYADA EĞİTİM SİSTEMİ

İspanya'da eğitim süreci 6 yaşından 16 yaşına kadar tüm çocuklar için zorunlu. Eğitim standartları, Avrupa ülkelerinin birçoğundan daha yüksek.

İspanya'da yerleşik çocuklar için zorunlu eğitimin iki aşaması bulunmakta. Bunlar;

6 – 12 yaş arası çocuklar için İlköğretim (Educación Primaria),

12 – 16 yaş arası çocuklar için Zorunlu Ortaokul (Educación Secundaria Obligatoria – ESO) Tüm eğitim sürecinde çocuklar bir sonraki yıl eğitime devam etmek için sene sonundaki final sınavlarını başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Başarısız olan öğrenciler, yeni döneme geçme hakkı elde edemiyor ve aynı yılı tekrar etmek zorunda kalıyorlar.  İlkokul ve Ortaokul eğitimi, öğrencinin ihtiyacına göre farklı seçenekler sunmakta.

Devlet eğitiminden tüm yurttaşlar ve Avrupa Birliği vatandaşları, ilkokuldan 18 yaşına kadar ücretsiz yararlanabiliyorlar. Bazı okullar kitaplar, kırtasiye malzemeleri ve müfredat dışı etkinlikler için ücret talep edebiliyor.  Devlet okullarına kayıt olma sürecinde ikametgah adresinin önemi büyük. Devlet okulunda eğitim almayı planlayan öğrencinin ikamet ettiği bölgedeki okullara başvurma önceliği bulunmakta. Devlet, öğrenciyi ikametgah adresine yakın bir konumdaki okula yerleştirmek zorunda. Bu nedenle gerekli kurumlara ikametgah adresinin kaydını yaptıktan sonra seçilen okul aracılığıyla kayıt başvurusu yapılabiliyor.

Bir sınıftaki eğitim alabilecek öğrenci sayısı genellikle 25 civarında oluyor.

Zorunlu Olmayan Eğitim (16 – 18 Yaş)

Zorunlu eğitim sürecini geride bırakan 16 - 18 yaş aralığındaki gençler için iki seçenek bulunmakta. Bunlar;

Üniversiteye giriş sınavlarına veya yüksekokul eğitimine hazırlanma sürecine dek alınan Bachillerato eğitimi,

Farklı iş kollarındaki ihtiyaçları karşılayan meslek kursları olarak sıralanabilir. Mesleki Eğitim bu kapsamda yapılmakta.

2019'da OECD'nin araştırmasına baktığımızda İspanya'daki bir öğrencinin sınıfta geçirdiği vakit diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre daha fazla. İspanya'daki bir çocuk yılda 1045 saatini sınıfta geçirirken, Avrupa Birliği ortalaması ise senelik 893 saat.

 

Üniversite'ye başvurabilmek için öğrencilerin, orta öğretim döneminin son yılında Selectividad olarak anılan giriş sınavında başarılı olmaları gerekiyor. 

 

meb_iys_dosyalar/35/04/962978/fotograf_galerisi_3377085.html